miercuri, 8 decembrie 2010

Fotbalul, antidotul papuaşilor împotriva sărăciei

Calificată în premieră la Cupa Mondială a cluburilor, Hekari United Port Moresby vrea să aducă noi bucurii locuitorilor din Noua Guinee


Şapte formaţii vor lupta în Emiratele Arabe Unite, la Abu Dhabi, începând de astăzi, pentru a cuceri cel mai important trofeu rezervat cluburilor de fotbal: Cupa Mondială. Marile favorite la câştigarea celei de-a şaptea ediţii a acestei competiţii provin, aşa cum s-a întâmplat de la înfiinţarea întrecerii, din Europa şi din America de Sud. Calificaţi direct în semifinale, italienii de la Inter Milano şi brazilienii de la Internacional Porto Alegre par să nu aibă adversari capabili să împiedice deja tradiţionala finală dintre reprezentantele continentelor care domină acest sport.

Una dintre echipele care ar putea da peste cap socotelile „granzilor” este Hekari United Port Moresby, grupare din Papua Noua Guinee. Aceasta debutează chiar astăzi, la ora 18.00, împotriva echipei locale Al Wahda, în play-off-ul care stabileşte ultima formaţie calificată în sferturile de finală.

Sfaturi de la Beckham

David Beckham (stânga) şi David Muta

(Foto: sunshinecoastfcfans.com.au)

Câştigarea Ligii-O (competiţie echivalentă cu Liga Campionilor) în sezonul 2009-2010, triumf sinonim cu obţinerea biletelor pentru Cupa Mondială, a făcut ca locuitorii statului din Oceania să descopere bucuria adusă de un sport care nu se numeşte „rugby”. Iar lui David Muta, căpitanul papuaşilor, acest succes i-a conferit un alt statut în ochii conaţionalilor săi. „Simt că, prin ceea ce fac în fotbal, sunt un model. În Papua Noua Guinee, destui copii mă privesc şi visează că, într-o zi, vor juca pentru ţara lor. Întotdeauna o să-mi fac timp pentru copii, cred că fotbalul este o bună cale de a-i ajuta, mai ales că, la noi, sărăcia şi educaţia sunt o mare problemă”, a spus mijlocaşul de 23 de ani. Acesta a mai dezvăluit că urmează sfaturile primite de la celebrul David Beckham, pe care l-a avut adversar în 2008 (într-o partidă amicală care a adus faţă în faţă o echipă alcătuită din starurile Oceaniei şi formaţia americană Los Angeles Galaxy): „Englezul mi-a zis să-mi folosesc abilităţile, să încerc să le pun în aplicare la cel mai înalt nivel”.

Anonimatul, un avantaj?

Cei de la Hekari United sunt conştineţi că, fiind puţin difuzaţi de televiziuni, au şanse reale să-şi surprindă adversarii. „Cu siguranţă, nu este deloc uşor să fie găsite înregistrări ale meciurilor noastre. Cineva din Emiratele Arabe Unite urma să filmeze o partidă de pregătire pe care am disputat-o recent, dar, la locul desfăşurării confruntării, n-am văzut pe nimeni care să corespundă descrierii”, a zis Seamus Marten, director la clubul papuaş. „Jucătorii noştri sunt foarte relaxaţi. Lumea se aşteaptă ca Al Wahda să câştige disputa cu noi, iar după ceea ce s-a întâmplat anul trecut, când reprezentanta gazdelor a fost eliminată de cea a Oceaniei, presiunea asupra adversarilor noştri este extrem de puternică. Asta ar putea face diferenţa în play-off”, a adăugat Marten.

Cupa Mondială a cluburilor este gata de start. Până pe 18 decembrie, şapte formaţii vor scrie opt poveşti care vor alcătui cel de-al şaptelea volum al unui roman poleit cu speranţele a şase continente.



ECHIPELE PARTICIPANTE

AFC (Confederaţia de Fotbal din Asia)

Seongnam Ilhwa Chunma (Coreea de Sud) – a câştigat ediţia 2010 a Ligii Campionilor; în finală, disputată în Japonia, la Tokyo, sud-coreenii au învins cu 3-1 echipa iraniană Zob Ahan Isfahan; participă în premieră la Cupa Mondială




CAF (Confederaţia de Fotbal din Africa)

Mazembe Lubumbashi (RD Congo) – a câştigat ediţia 2010 a Ligii Campionilor; în finală, congolezii s-au impus în faţa echipei tunisiene Esperance Tunis: 5-0 (acasă) şi 1-1 (în deplasare); participă pentru a doua oară la Cupa Mondială (anul trecut, africanii au terminat pe locul şase)


CONCACAF (Confederaţia Asociaţiilor de Fotbal din America de Nord şi Centrală şi Caraibe)

CF Pachuca (Mexic) – a câştigat ediţia 2009-2010 a Ligii Campionilor; în finală, s-a impus în faţa unei alte echipe mexicane, Cruz Azul Ciudad de Mexico: 1-2 (în deplasare) şi 1-0 (acasă); participă pentru a treia oară la Cupa Mondială (în 2007, a fost eliminată în sferturile de finală; în 2008, a terminat pe locul patru)



CONMEBOL (Confederaţia de Fotbal din America de Sud)

Internacional Porto Alegre (Brazilia) – a câştigat ediţia 2010 a Copei Libertadores; în finală, brazilienii s-au impus în faţa echipei mexicane CD Guadalajara: 2-1 (în deplasare) şi 3-2 (acasă); participă pentru a doua oară la Cupa Mondială (în 2006, sud-americanii au cucerit trofeul)


OFC (Confederaţia de Fotbal din Oceania)

Hekari United Port Moresby (Papua Noua Guinee) – a câştigat ediţia 2009-2010 a Ligii-O; în finală, papuaşii s-au impus în faţa echipei neozeelandeze Waitakere United: 3-0 (acasă) şi 1-2 (în deplasare); participă în premieră la Cupa Mondială


UEFA (Uniunea Asociaţiilor de Fotbal din Europa)

Inter Milano (Italia) – a câştigat ediţia 2009-2010 a Ligii Campionilor; în finală, disputată în Spania, la Madrid, italienii au învins cu 2-0 echipa germană Bayern Munchen; participă în premieră la Cupa Mondială



Reprezentanta gazdelor

Al Wahda Abu Dhabi (EAU) – a câştigat ediţia 2009-2010 a campionatului din EAU; participă în premieră la Cupa Mondială




TABLOU

Programul ediţiei din acest an

Numărul meciului_Data_Ora_Meciul

Play-off pentru sferturile de finală

1_8 decembrie_18.00_Al Wahda Abu Dhabi – Hekari United Port Moresby

Sferturi de finală

2_10 decembrie_18.00_Mazembe Lubumbashi – CF Pachuca

3_11 decembrie_18.00_Câştigătoarea meciului 1 – Seongnam Ilhwa Chunma

Semifinale

4_14 decembrie_18.00_Câştigătoarea meciului 2 – Internacional Porto Alegre

5_15 decembrie_19.00_Câştigătoarea meciului 3 – Inter Milano

Meciul pentru locul cinci

6_15 decembrie_16.00_Învinsa din meciul 2 – Învinsa din meciul 3

Finala mică

7_18 decembrie_16.00_Învinsa din meciul 4 – Învinsa din meciul 5

Finala

8_18 decembrie_19.00_Câştigătoarea meciului 4 – Câştigătoarea meciului 5


DECLARAŢII

„Inter Milano are foarte mulţi suporteri în Asia. Fără îndoială, mii de fani ai echipei italiene vor veni s-o încurajeze. Sper însă ca toţi locuitorii din EAU să lase deoparte rivalităţile locale şi să susţină formaţia noastră.”

Ismail Matar – jucător la Al Wahda Abu Dhabi


„Vrem să câştigăm un meci şi vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a reuşi asta. Ne dorim un succes nu doar pentru fanii noştri, ci pentru toată Africa, deoarece o reprezentăm la acest turneu.”

Muteba Kidiaba – portar la Mazembe Lubumbashi


„Avem un traseu ideal pentru a ajunge în finală. Sperăm să câştigăm primul meci şi să ne luptăm apoi pentru un loc în ultimul act cu brazilienii de la Internacional Porto Alegre, care joacă foarte bine. Vom da tot ce avem mai bun în noi în duelul cu sud-americanii, pentru că visul nostru este să întâlnim campioana Europei.”

Edgar Benitez – jucător la CF Pachuca


„Sper să ajungem în semifinale, acolo unde ne aşteaptă Inter Milano. Ca jucător, întotdeauna vrei să-ţi testezi forţele cu cele mai bune echipe din Europa. Cred că italienii au cele mai mari şanse să câştige competiţia.”

Sasa Ognenovski – căpitan la Seongnam Ilhwa Chunma


„După ce am triumfat în Liga Campionilor în primăvară, Cupa Mondială a cluburilor a devenit prioritatea noastră. Clasarea pe primul loc în întrecerea de la Abu Dhabi ar desăvârşi un an fantastic pentru noi. Vom încerca să câştigăm turneul final, pentru a face şi mai strălucitoare vitrina cu trofee a grupării noastre.”

Luis Figo – director Relaţii Internaţionale la Inter Milano


PREMII

Recompensele financiare (în dolari)

Campioana: 5.000.000

Vicecampioana: 4.000.000

Locul trei: 2.500.000

Locul patru: 2.000.000

Locul cinci: 1.500.000

Locul şase: 1.000.000

Locul şapte: 500.000


ROMÂNI

Chivu şi Alibec, pe urmele lui Iordănescu

Singurul român care a participat până acum la Cupa Mondială a cluburilor este Anghel Iordănescu. Fostul selecţioner la României a antrenat, la ediţia din 2005 (găzduită de Japonia), echipa saudită Al Ittihad Jeddah, formaţie care a terminat pe locul patru. În sferturile de finală, arabii au trecut, cu 1-0, de egiptenii de la Al Ahly Cairo, după care au pierdut, cu 2-3, atât în faţa brazilienilor de la FC Sao Paulo (în semifinale), cât şi în faţa costaricanilor de la Deportivo Saprissa San Jose (în finala mică). Un alt tehnician român, Laszlo Boloni, a fost aproape de a ajunge la această competiţie: a antrenat-o pe Al Wahda Abu Dhabi în acest an, între 29 mai şi 2 septembrie. În ceea ce priveşte fotbaliştii, Cristian Chivu şi Denis Alibec (legitimaţi la Inter Milano) ar putea deveni în această lună primii români care joacă la Cupa Mondială a cluburilor.


ISTORIE

Cluburile care au câştigat Cupa Mondială

Anul_Ţara-gazdă_Campioana

2000_Brazilia_Corinthians Sao Paulo (Brazilia)

2005_Japonia_FC Sao Paulo (Brazilia)

2006_Japonia_Internacional Porto Alegre (Brazilia)

2007_Japonia_AC Milan (Italia)

2008_Japonia_Manchester United (Anglia)

2009_EAU_FC Barcelona (Spania)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu