duminică, 17 mai 2009

EXCLUSIV. Belodedici: "Obiectivul nostru este să jucăm frumos"

Aflat în Franţa, unde însoţeşte naţionala de juniori Under 19, Miodrag Belodedici, directorul tehnic al loturilor naţionale de juniori din cadrul Federaţiei Române de Fotbal (FRF), a acordat un interviu pentru infotbal.blogspot.com. Fostul internaţional nu crede că elevii lui Adrian Văsâi vor obţine biletele pentru turneul final din Ucraina şi spune că Revoluţia din 1989 nu a fost de bun augur pentru sectorul juvenil al fotbalului românesc.

INFOTBAL: Domnule Belodedici, la ce să ne aşteptăm de la acest turneu?
Miodrag Belodedici: Obiectivul nostru este să jucăm frumos. Vrem să arătăm că am crescut în valoare, să facem jocuri bune, sănătoase, tinereşti, să existe disciplină în teren, să nu mai bubuim mingea. Favorită la calificare este Franţa. Nu neapărat pentru că e gazdă, dar, la orice nivel, Franţa rămâne Franţa. Are un fotbal mai avansat decât al nostru, al Norvegiei şi al Letoniei.

- România nu s-a mai calificat la un turneu final de juniori de opt ani. Mai avem mult de aşteptat o asemenea performanţă?
- Trebuie să treacă mult timp până când vom mai ajunge la un Campionat European de juniori. Mă refer aici la ediţiile pe care nu le organizăm. Ultima dată când ne-am calificat, în 2001, se juca o singură fază în preliminarii. De când s-a modificat sistemul, nu am mai reuşit să mergem la vreun turneu final. Este nevoie de o reorganizare pe plan intern la acest nivel, să fim mai comunicativi şi să muncim mult, mult, mult. Contează foarte mult şi cum cresc jucătorii.

- Cine credeţi că este de vină pentru această decădere?
- După Revoluţia din 1989, nu s-a mai pus accent pe juniori. A apărut acea nebunie după democraţie, foarte mulţi au plecat în străinătate, educaţia fizică a cam dispărut din şcoli şi licee, în zonele rurale nu mai există un sistem pentru creşterea tinerilor bine pus la punct.

- Era mai bine pentru juniori înainte de 1990?
- Da, era mai bine. Eu am crescut la Moldova Nouă, iar atunci când eram junior la clubul din localitate, jucam fiecare meci înaintea celui pe care urma să-l dispute echipa mare. Mergeam la Timişoara şi în alte oraşe cu acelaşi autocar şi stăteam în acelaşi hotel. Mai învăţam în felul ăsta câte ceva de la seniori. Acum, nu prea vedem speranţe în sectorul juvenil...

Nu s-au luat în calcul prime de calificare!

- FRF nu şi-a propus să revitalizeze acest sector?
- Federaţia n-are bani suficienţi pentru asta, ne trebuie sponsori. Iar aceştia apar doar atunci când se realizează vreo performanţă, cum ar fi calificarea la un turneu final. Din gură, interes pentru juniori există din partea multora, dar faptele contează! De exemplu, în Franţa există competiţii organizate încă de la nivelul copiilor de 7 ani. Oamenii politici au investit în terenuri şi centre de sport, la nivelul fiecărei regiuni. În România nu se întâmplă asta... La noi, există trei sau patru echipe mai bune la diferitele categorii de copii şi juniori, restul formaţiilor sunt ca să fie la număr.

- Şi dacă, totuşi, românii produc surpriza şi se califică la turneul final din acest an, vor încasa vreo primă?
- Ţinând cont că nu ne-am calificat de foarte mult timp, nu am discutat despre acest aspect. Sigur, dacă vom ajunge la Campionatul European, atunci vom vedea cum vom face pentru a-i răsplăti financiar pe aceşti tineri. Ar merita pentru o astfel de performanţă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu