vineri, 12 iunie 2009

EXCLUSIV. Mircea Rădulescu: "Meseria de antrenor e obsesivă pentru Dan Petrescu!"

Mircea Rădulescu, directorul Şcolii Federale de Antrenori, a comentat pentru infotbal.blogspot.com ierarhia tehnicienilor din Liga I în sezonul 2008-2009. "Nu întotdeauna un astfel de clasament arată adevărata valoare a tehnicienilor. Se poate ca un antrenor foarte bun să nu fie în prima parte a topului din cauza jucătorilor de care dispune. Una e să ai un lot foarte valoros, alta e să pregăteşti o echipă de "gloabe". Aportul antrenorilor la rezultatele unei formaţii este între 40% şi 60%", a precizat, de la început, cel poreclit "Riciu".

INFOTBAL: Cifrele spun că Dan Petrescu este cel mai bun antrenor din Liga I în această stagiune. Sunteţi de acord?
Mircea Rădulescu: Da, Dan Petrescu merită să fie pe primul loc! Este un tehnician care răspunde la rigorile unui antrenor de top. Este comunicativ şi competent, are un trecut de mare fotbalist, responsabilizează jucătorii, le ridică unora cota, pregăteşte foarte bine meciurile. Plus că, la Urziceni, s-a adaptat foarte bine, ţinând cont că Unirea este un club fără tradiţie în fotbalul românesc. A reuşit să surmonteze acest handicap. Pentru el, meseria de antrenor este obsesivă, în sens pozitiv.

- Găsiţi şi aspecte negative la Petrescu?
- Uneori, a reacţionat prea vehement la unele decizii ale arbitrilor. Într-o discuţie avută cu el, mi-a recunoscut că îi pare foarte rău că a avut asemenea reacţii, dar tensiunea din timpul unui meci este foarte ridicată la el.

- Pe locul secund în top a terminat Dusan Uhrin jr.
- Uhrin i-a surprins pe toţi cu divorţul de Timişoara. Consider că n-a gestionat cum trebuie relaţia cu patronul, între cei doi survenind un conflict intim. Niciodată nu va câştiga antrenorul în astfel de situaţii! Lui Uhrin îi pare foarte rău că nu a continuat la Timişoara, acolo unde a beneficiat de condiţii excepţionale. A avut bază de pregătire, jucători buni şi un patron sigur din punct de vedere material.

"Aşteptam mai mult de la Hizo"

- A greşit Uhrin când s-a dus la CFR Cluj?
- El n-a ştiut să-şi facă un contract de antrenor. Asta şi pentru că, oficial, cehul a fost consilier sportiv. Eu îl acuz pentru că a făcut un compromis împotriva unei prevederi a regulamentului (n.a. - cea care spune că un antrenor nu poate pregăti mai mult de o echipă din acelaşi eşalon într-un an competiţional), fie ea bună, fie rea. Altfel, e un tehnician bun, serios, cu caracter.

- Ultima treaptă a podiumului este ocupată de Gabi Balint.
- Balint a făcut o treabă foarte bună la Timişoara şi, dacă avea un contract mai bine făcut, cred că era lăsat să continue. El face parte din corpul antrenorilor profesionişti. Problema a fost că patronul dorea o mână forte, un tehnician mai dur, iar aceste trăsături nu le-a găsit la Balint, spre care nu trebuia să se orienteze de la început.

- Cine este pentru dumneavoastră decepţia sezonului?
- Mi-e greu să las corigenţi, în special din poziţia în care mă aflu. Mă aşteptam la mai mult de la Viorel Hizo, mai ales la ultimul meci, cel cu Poli Iaşi.

Italienii, buni pentru Liga I

- Au fost, în total, 38 de antrenori. E mult, e puţin?
- E exagerat de mult! Rezultă o medie de mai mult de doi antrenori pe echipă. La Şcoala de Antrenori am calculat o medie a continuităţii, care la noi a ieşit de şase luni şi jumătate. În Franţa, de exemplu, aceasta este de un an şi opt luni... În România, antrenorii, în general, sunt victime sigure, nu sunt suficient de apăraţi, sunt cam în bătaia vântului. Schimbările dese apar din cauza banilor, pentru că, la noi, spre deosebire de alte ţări, sumele încasate pentru participarea în cupele europene şi din drepturile TV reprezintă un procent foarte mare din bugetul unui club. O clasare pe un loc cât mai sus este echivalentă cu mai mulţi bani încasaţi.

- Care dintre cei nouă antrenori străini v-au atras atenţia?
- Nicolo Napoli, mai ales pentru continuitate, şi Cristiano Bergodi. Cred că italienii se pretează cel mai bine la fotbalul românesc. În schimb, Jose Peseiro ne-a tratat cam de sus. Portughezul a avut un contract exagerat faţă de ce înseamnă campionatul nostru. Iar indisciplina sa pe bancă mi-a lăsat un gust amar.

- În sezonul următor va mai fi valabilă regula ca un tehnician să nu poată pregăti mai mult de o echipă din acelaşi eşalon într-un an competiţional?
- Pe 22 iunie, Comitetul Executiv va decide dacă se va mai aplica această prevedere. Din discuţiile pe care le-am avut eu cu antrenorii, ei sunt de acord să fie menţinută, dar să fie completată cu aceea că nu pot avea nicio altă funcţie în cadrul altui club.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu